Kropp | 4 grunner til at får du cravings

trening og kosthold

Lurer du på hvorfor du får cravings?  Forklaringene kan være mange, men her skal du få  4 av de vanligste grunnene. Og så klart hva du kan gjøre med det ;)

1. Kveldscravings

Du er “flink” hele dagen, for så å gå på trynet i sjokoladeskåla på kvelden. Og verst av alt, så er det nesten hver kveld. Ikke en gang hvor du er i menstruasjonssyklusen din kan forklare hvorfor du er så fysen på sukker og “rask mat” på hveldene.

Dette kan være årsaken: Måltidene du har spist tidligere på dagen har ikke vært store nok, eller godt nok sammensatt med proteiner, fett og karbohydrater. Da er det ikke noe rart at du blir fysen på rask energi når kvelden kommer.

Kanskje har du i tillegg hatt en krevende dag med mange oppgaver, og tatt mange avgjørelser? Isåfall, så har du ei heller så mye viljestyrke til overs. Så i tillegg til å ha spist for dårlig i løpet av dagen, så har evnen til å ta gode valg også blitt litt svekket.

Løsning: Du vet du har hektiske dager. Det krever planlegging. Steg en er derfor at du sørger for å spise regelmessige måltider. Det andre er at du har gjort klart mat du skal ha når du kommer hjem. Høres det ut som pes?

Vel, ting løser seg ikke av seg selv. Så her må du være proaktiv. Ja, det krever litt ekstra av deg. Så det er enten det, eller forsette slik som du gjør? Kanskje syns du også det er tøft å skulle komme i bedre form? Vel…løsningen du problemet sitter du med seg. Og det starter med deg;)

2. Nattecravings

Du våkner på natta og er sulten. Kanskje du til og med ligger å vrir deg og er urolig en times tid innen du sovner.

Dette kan være årsaken: Du har spist for lite mat totalt i løpet av dagen som har gått. Når du våkner på natta fordi du er sulten, så er det åpenbart at du har vært i mer aktivitet enn hva som har blitt dekket gjennom maten.

Løsning: Spis mer mat i løpet av dagen. Sørg for at du spiser 3 faste store måltider + et snackmåltid. Hvert måltid skal holde deg mett 3-4 timer. Sørg også for å få i deg en større andel proteiner til kvelds da det virker mettende i lang tid. + en dose karbohydrater. Karbohydrater kan virke søvndyssende. Et stort pluss. (Spis siste måltid 3 timer innen du legger deg cirka)

3. Generell cravings

Du føler deg konstant fysen. På dagen så vel som på kvelden.

Dette kan være årsaken: Du spiser for mye av sukkerholdige matvarer og bearbeidede karbohydrater (les pasta, bakevarer osv). Samtidig som du får i deg for lite næringsstoffer og fiber. 

Og du er ei heller fremmed for å spise snacks (les proteinbarer) i stedet for skikkelig mat.

Løsning: Sørg for å spis mat med masse god fiber og kutt ned på sukkerholdige matvarer. Begrens også inntaket av søte bakevarer. Gå for 3 hovedmåltider per dag + et snackmåltid når du trenger noe ekstra.

4. Periode-cravings

I dagene før mens, så fyser du på alt. Spesielt fett og sukker. Sjokolade, anyone?

Dette kan være årsaken: I dagene før uka di, så øker ofte appetitten. I tillegg så tar lykkehormonene seg en liten dipp, og kroppen vet intuitivt hva som skal til for at du skal føle deg bedre.  Sjokolade craver du nok fordi det innehar magnesium, som blant annet virker beroligende på kroppen, og for at det gir oss en liten lykke og energiboost når vi trenger det som mest.

Løsning: Legg til mer fett og proteiner i kostholdet ditt denne perioden. Dette kan øke metthetsfølelsen din. Og legg gjerne til litt mørk sjokolade etter middag når du fyser som verst. 

Håper dette gjorde deg litt klokere på hvorfor kroppen din gjør som den gjør?  Det hjalp hvertfall meg masse, når jeg forsto hva som trigget cravingsen.

Det er så mye bedre når man vet HVORFOR ting oppstår. Da er det lettere å gjøre noe med;)

Klem!